BIODINÀMICA

Agricultura preventiva

play_mini

BIODINÀMICA

Va ser iniciada l’any 1924 per Rudolf Steiner per respondre a la les preocupacions dels agricultors que havien vist les seves terres amenaçades. La biodinàmica és un mètode de cultiu que va més enllà de simplement prohibir l’ús de productes químics i sintètics, com és el cas de l’ecologia.

L’agricultura biodinàmica afavoreix la vivificació de la vinya, buscant elevar els nivells de biodiversitat: es mantenen cobertes vegetals espontànies per aconseguir sòls esponjosos, s’apliquen infusions i decoccions de plantes per evitar plagues, i s’elabora un compost animal i vegetal que serveix d’aliment per a la terra i les plantes.

Aquest treball té una influència directa sobre la qualitat del raïm, fent-la més expressiva, concentrada i complexa, la qual cosa es transmet als futurs vins que reflectiran el seu origen irrepetible.

OBSERVACIÓ

Aprenentatge continu

 

Respectem la creença de la influència de la lluna i de l’univers en les feines del camp. Estem conscienciats de la feina que tenim per endavant, alhora que ens comprometem quan veiem la generositat amb la que respon la natura. No podem obviar que la natura té una influència directa i determinant sobre els nostres cultius, pel que és la nostra obligació aprendre a interpretar-la.

COBERTES VEGETALS

La coberta vegetal viva a la vinya és una tècnica de manteniment del sòl. Aquestes cobertes poden ser espontànies, deixant créixer la flora naturalment, o induïdes. Constitueix un sistema de cura eficaç a l’agricultura biodinàmica i contribueix a regular la retenció i el drenatge de l’aigua. Tanmateix, augmenta la biodiversitat i la proliferació d’enemics naturals de les plagues habituals de la vinya, redueix els riscos d’erosió i millora l’estructura del sòl, enriquint-lo en matèria orgànica i activant la vida microbiana.

COMPOST DE LA NOSTRA GRANJA

Elaborem el compost animal i vegetal de la nostra pròpia granja, pilar fonamental de l’agricultura biodinàmica.

La granja està ubicada en un entorn únic, envoltada de vinya, i on hi conviuen diferents animals. Entre d’altres, hi tenim ovelles, vaques, gallines i cavalls els quals, a més a més d’aportar-nos el compost amb el que fem els preparats biodinàmics, contribueixen a generar major activitat microbiana a les nostres vinyes.

TRACCIÓ ANIMAL. EL CAVALL.

Des de fa un temps, treballem algunes de les nostres vinyes amb tracció animal. Es tracta d’un treball en equip amb el cavall, una pràctica gairebé extingida. Un pas més cap a l’aproximació de l’ésser humà cap a la terra, recuperant una amistat deixada de banda i que ha esdevingut un dels pilars de la nostra viticultura. Un aprenentatge que portarà temps, però que té per objectiu cobrir la màxima extensió de vinya.

El cavall permet llaurar la terra sense compactar-la, afavorint-ne el drenatge de les aigües, la proliferació de les arrels i la seva capacitat d’arribar fins a la roca mare, però potser el més important és el fet que obliga al viticultor a aproximar-se a la terra, sentir-la, olorar-la, observar-la. El fet de caminar-la i trepitjar-la permet estar atent al que li passa a la vinya i als que hi viuen, és una comunicació directa i de gran transcendència.

Preparats biodinàmics

PLANTES MEDICINALS

Cuidem les nostres vinyes amb infusions preventives de plantes medicinals del nostre hort d’ortigues, dent de lleó, milfulles, cua de cavall, valeriana, … Aquestes decoccions activen principis contra possibles plagues, fongs i malalties.

Primer celler a la Península en obtenir
el segell biodinàmic BIODYVIN

L’any 2014, vam obtenir el segell Demeter, que certifica l’agricultura i vinificació biodinàmiques a cada vi. Uns anys més tard, el 2018, vam obtenir el segell Biodyvin per part del Syndicat International des Vignerons en Culture Bio-dynamique, un certificat molt exigent específic per al sector del vi a nivell mundial –a diferència del Demeter, que és per a tot tipus de conreus-, i que certifica el treball en biodinàmica tant pel que fa a viticultura (vinya) com a vinificació (celler). Ambdós segells, Demeter i Biodyvin, són compatibles i complementaris entre ells.

Biodyvin, creat l’any 1995, i amb un prestigi consolidat arreu del món, està constituït per un grup de 135 viticultors procedents de França, Alemanya, Itàlia, Portugal, Suïssa i ara, amb la incorporació de Gramona, també d’Espanya. Únicament hi formen part els cellers que cultiven les seves vinyes de manera totalment biodinàmica, o aquells que s’han compromès a la conversió completa en tres anys.