La vaca de l’Albera viu gairebé en total llibertat i basa la seva alimentació en la vegetació dels boscos i prats que té al seu abast. La seva població es concentra en el Paratge Natural d’Interès Nacional de l’Albera, al nord-est de l’Alt Empordà. Van formar part d’aquest paisatge durant segles. Han estat citats des de l’any 1148 en un document on s’atorgaven els drets de past als monjos de Vallbona.

Es tracta d’una raça forta i resistent, àgil i de petita estatura, que li permet desplaçar-se per terrenys molt accidentats. Això les fa molt útils en la neteja de boscos i, per tant, en la prevenció d’incendis.

La seva aptitud càrnica no rellevant l’ha fet una raça en franca regressió. La producció de vedells és molt pobre, una cria cada dos anys. El cens actual arriba a poc més de 400 exemplars, la qual cosa les situa en perill d’extinció.

Des de l’any 2012 a Gramona comptem amb la seva inestimable contribució. Un petit ramat s’encarrega de netejar els boscos que rodegen les nostres vinyes, aportant vida i equilibri a les nostres terres. Amb la seva presència ens esforcem per fer realitat un dels tres principis bàsics de la biodinàmica: afavorir la interrelació dels regnes mineral, vegetal i animal.

Amb la bonyiga fresca de les vaques prenyades fem el preparat 500 i el Maria Thun. Aquests excrements es deixen madurar dins de banyes sota terra, a uns 50 cm de profunditat.

S’utilitza per a l’activació dels microorganismes del sòl i estimula el creixement de les arrels principals i les capil·lars que afavoriran l’absorció de minerals. També reforça el procés de formació d’humus a la terra. El preparat 500 es realitza i enterra durant l’equinocci de tardor i es deixa madurar durant 6 mesos, desenterrant-se després de l’equinocci de primavera. S’aplica directament al sòl en tot el camp i, per fer-ho, es dissol en aigua i es dinamitza.

Les vam acollir a les nostres terres a través d’un programa de recuperació. Aquí es troben còmodes. 12+1 vedells configuren el ramat actual, tots nascuts a Gramona.

Aquesta supervivents de l’Albera, que veu perillar la seva existència, ha trobat un nou aliat en el vi.